قذف
- 4 آبان 1401
- بدون نظر
- 2 دقیقه
- 899 نفر
قذف
قذف، نوع خاصی از جرم توهین است. توضیح آنکه جرم قذف زمانی محقق میشود که شخصی به دیگری نسبت زنا یا لواط بدهد هرچند مخاطب، زنده نباشد.
قانونگذار قذف را در مواد ۲۴۵ تا ۲۶۱ قانون مجازات اسلامی، توضیح و شرایط و مجازات آن را بیان میدارد که در این مقاله موردبررسی قرار میگیرد.
همانطور که گفته شد، قذف طبق تعریف قانونگذار، نسبت دادن زنا و لواط به شخص است. اعم از اینکه شخص موردنظر زنده است یا در قید حیات نباشد. اگر شخصی نسبت زنا به مادر یا خواهر مخاطب بدهد، نسبت به مادر یا خواهر، قذف و نسبت به مخاطب، توهین محسوب میشود.
شرایط تحقق جرم
قذف باید روشن، بدون ابهام باشد و کسی که فعلی را به دیگری نسبت میدهد، از معنای آن آگاه بوده و قصد انتساب آن عمل به مخاطب را داشته باشد. اگرچه شخص مخاطب، معنای الفاظ ذکرشده را نداند.
در تحقق جرم قذف، صرفاً لفظ ملاک نیست، بلکه شخص میتواند با نگارش نیز، جرم مذکور را محقق سازد. در نظر داشته باشید حتی از طرق الکترونیکی و با ارسال پیام در پیامرسانها نیز، جرم فوق محقق میگردد.
آنچه در بالا گفته شد، مربوط به قاذف ( قذف کننده) است. ماده ۲۵۱، قاذف را در صورتی مستحق حد میداند که قذف شونده، در هنگام قذف، بالغ، عاقل، مسلمان، معین و غیر متظاهر به زنا و لواط باشد. بنابراین هر یک از شروط بیانشده در مقذوف( قذف شونده) وجود نداشته باشد، حد مستقر نمیشود.
مجازات جرم قذف
قذف ازجمله جرائم با مجازات حدی است. طبق ماده ۲۵۰ قانون مجازات اسلامی، مجازات قذف، در صورت وجود تمام شرایط تحقق این جرم، ۸۰ ضربه شلاق است.
نکته حائز اهمیت این است که حد، مجازات شرعی است که میزان و نوع آن در شرع مشخص است. قذف ازجمله جرائم حدی است و در صورت تحقق تمام شرایط آن، ۸۰ ضربه شلاق بر قاذف جاری میشود. درحالیکه اگر یکی از شرایط مستوجب حد وجود نداشته باشد، برای مثال مقذوف نابالغ، مجنون، غیرمسلمان و یا غیر معین باشد، قذف کننده به سیویک تا هفتاد ضربه شلاق تعزیری محکوم میشود.