دعوای ابطال سند رهنی
- 6 مرداد 1402
- بدون نظر
- 2 دقیقه
- 746 نفر
دعوای ابطال سند رهنی
سند رهنی چیست؟
یکی از انواع سند که در دفترخانه اسناد رسمی تنظیم میشود سند رهنی است. با تنظیم سند رهنی راهن یا بدهکار، ملک خود را برای وثیقه بدهی خود در رهن مرتهن یا طلبکار قرا میدهد. بانکها و مؤسسات مالی اعتباری ازجمله جاهایی هستند که بهوفور از سند رهنی استفاده میکنند. درواقع بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری بهمنظور تضمین بازپرداخت اقساط تسهیلاتی که به مشتری پرداخت میکنند از تسهیلات گیرنده سند رهنی ملکی اخذ میکنند.
شرایط تحقق دعوای ابطال سند رهنی
چنانچه سند رهنی بهصورت قانونی تنظیمنشده باشد، شخص ذینفع میتواند دعوای ابطال سند رهنی مطرح کند.
طرفین دعوی
مالک و ملک و یا کسی که در رهن بردن ملک متضرر شده است، باید به طرفیت راهن و مرتهن طرح دعوی کند. نکته حائز اهمیت اینجاست که دعوای ابطال سند رهنی باید به طرفیت تمامی متعاملین اقامه شود وگرنه قابل استماع نیست.
مرجع صالح رسیدگی به دعوای ابطال سند رهنی
ازآنجاییکه دعوای ابطال سند رهنی به مال غیرمنقول مربوط است، مرجع صالح رسیدگی به آن دادگاه محل وقوع ملک میباشد.
قوانین مرتبط با دعوای ابطال سند رهنی
مادۀ ۷۱ قانون دفاتر اسناد رسمی و کانون سردفتران و دفتریاران
محاکم دادگستری مکلفند در هر مورد که رأی بر بیاعتباری سند رسمی صادر میکنند مراتب را به سازمان ثبتاسناد و املاک کشور اعلام کنند. هرگاه موضوع سندی که ابطالشده ملک باشد مفاد حکم در ملاحظات ثبت دفتر اسناد رسمی توسط سردفتر منعکس خواهد شد. ولی هرگونه اقدام نسبت به دفتر املاک و سند مالکیت موکول به صدور حکم نهائی و اعلام آن به سازمان ثبتاسناد و املاک کشور خواهد بود. درصورتیکه بیاعتباری سند ناشی از تخلف سردفتر یا دفتریار از قوانین و مقررات باشد سازمان ثبتاسناد و املاک کشور جهت تعقیب انتظامی او اقدام خواهد کرد